Kocaeli Valisi Aktaş, İstanbul depremine yarın olacakmış gibi hazırlanacağız

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı’na Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, “İstanbul depremine de yarın olacakmış gibi hazırlanacağız. Çok hızlı bir şekilde yenilemeyi sağlamamız gerekiyor.” dedi.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti. İzmit Millet Bahçesi’ndeki KSO Binası’nda yapılan toplantıya KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlık yaparken KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ve oda üyeleri katıldı. 6 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında önceki meclis toplantısının zaptı, temmuz ayı ana hesap nizamı oylanarak kabul edildi. Toplantıda Ayhan Zeytinoğlu aylık faaliyet raporuna ilişkin konuşma yaparken meslek komitelerinin faaliyet raporları üyelere aktarıldı. 18 Eylül’de, KSO Eylül Ayı Meclis Toplantısının yapılacağı ilan edilen toplantıda Vali İlhami Aktaş konuştu. Konuşma sonrası Aktaş’a hediye takdim etti.
SIKILAŞMANIN ÜRETİMDE AZALMAYA NEDEN OLACAĞINI ÖN GÖRMEKTEYİZ
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu aylık faaliyet raporuna ilişkin konuşmasında “22 milyarı aşan bir ihracat rakamına ulaştık. Türkiye çapında bu rakama ulaştık. En fazla ihracatı Almanya’ya yapmış durumdayız. Yüzde 13.8 ihracat artıyor, ithalatta ise ufak bir azalma söz konusu. Kocaeli olarak 3 milyar 684 milyon 757 bin 504 dolar ihracat rakamımız söz konusu. Faaliyet illerinde ihracatımızda yüzde 2.5 civarı bir düşüşümüz göze çarpıyor. Baz etkisiyle enflasyonun düşeceği kanaatindeyiz. 25 milyar dolar günlük sıcak para geldiğini düşünüyoruz. Bu para için neredeyse TL faizi ödüyoruz. Ekonomik sıkılaşmanın sanayi üretiminde azalmaya neden olacağını ön görmekteyiz. İşsizlik oranında 2 puan bir artış oldu, normalde haziran temmuz ayında düşerdi ama bu yıl insanlar iş hayatından çıktı.

VERGİ YATIRIMDAN ALINMALI YATIRIM CEZALANDIRILMAMALI
Tarım misafir işçiler olmasa sıkıntı olacağı bakanımız tarafından ifade edildi. Bu salondaki pek çok arkadaşımızın çalıştıracak insan bulmakta zorlandığını ifade ediyor. 92 milyar dolar faiz vermişiz Kocaeli olarak. Enflasyon düzenlemesi yapıldı, bunun çok doğru olmadığı kanaatindeyiz ve hükumet bu konuda bir adım atacaktır. Vergi kardan alınmalı, umarım birlik başkanımız ve STK temsilcileri dinlenir. Yatırımdan cezalandırma yapılmamalı. 137 firmamız İTO’nun açıkladığı listede yer aldı, bu listenin firmaların üretim yaptığı merkezlere göre yapılması çok daha doğru olacaktır. Bugün bu listeler firmaların merkezleri baz alınarak açıklanıyor. Ayda 100 bin kişiyi çalışma hayatına katmak hepimizin hedefi olmalı. Avrupa, Yapay Zekâ düzenlemesi için adım attı ve bizim de eş zamanlı olarak hareket etmemiz gerekiyor.
SANAYİ ALANLARI KONUSUNDA YETERSİZLİK SÖZ KONUSU
Kocaeli üretim kapasitesiyle pek çok ülkeden çok daha fazla üretim yapıyor. Litvanya, Lüksemburg, Letonya geçtiğimiz bazı ülkeler. Kocaeli, İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin en fazla olduğu il. 230 bin TL üzerinde kişi başı vergi veriyoruz ama 22 bin TL veriliyor. Sayın valim 230 bin TL istemiyoruz ama en azından 52 bin TL olması iyi olacaktır. Vergi payımızı arttırmak için Sayın Valim ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla çalışmak istiyoruz. İlimizde sanayi alanları noktasında yetersizlik var. Sanayi alanlarında 13’üncü sıradayız. 37 limanın bu kentte olduğunu ifade ederken bunun rekabetçi bir şehir olmamıza katkı sağladığını söylemek isterim. OSB’lerin büyüme talebi var, ıslah OSB alanları ihtiyaç gibi görünüyor. Demiryollarının limanlara bağlanması konusunda çalışmalarımız olacaktır Sayın Valim” ifadelerini kullandı.
PEK ÇOK KONUSUNDA BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ
Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kocaeli’ye geleli tam 1 ay oldu. Kocaeli Sanayi Odamızın çok büyük ilgisi oldu ve şehrimizi yakından tanıma imkanı bulduk. Kocaeli yolculuk yaparken yıllarca geçtiğimiz bir şehirde. Burası üretimde İstanbul’dan sonraki en önemli şehir. Kocaeli üretimin merkezi olan bir il olurken tepe ve iki denize olan kıyısıyla da çok büyük bir potansiyel. Sanayicimizin üretimi bu ülke insanına hizmetin kapısını açıyor. Ekonomik verilerin daha iyiye gideceği bir ortam beklemekteyiz. Aslında iyileşme görmeye başladık. Bu işin uzmanı olan sizlere çok fazla da bir şey söylemeye gerek yok. Ülkeye yaptığınız faydaya bakarak değerlendirmeler yapacağız
ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE YENİLEMEYİ SAĞLAMALIYIZ
Bu kente başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel yönetimlerimizle başta depreme hazırlık olmak üzere pek çok konuda birlikte hareket edeceğiz. Devletin bize verdiği yetkilileri olumlu bir şekilde sonuna kadar kullanacağız. Sanayinin de diğer sektörlerde olduğu gibi yaşadığı sıkıntıların geride kalması için elimizden geleni yapacağız. 99 depremin yıldönümünü yaşadık, vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerken uzun zamandır gündemde olan İstanbul depremine de yarın olacakmış gibi hazırlanacağız. Çok hızlı bir şekilde yenilemeyi sağlamamız gerekiyor.
ÜLKE OLARAK GÜÇLÜ OLMAK İÇİN ÜRETMEK ZORUNDAYIZ
Son dönemde pek çok afet yaşadık. Sel, taşkın ve orman yangınları bunlardan bazıları. Özellikle son dönemde orman yangınları yaşıyoruz. Çok büyük ekonomik kaybımız oluyor, yangınları söndürmek için çok büyük efor sarf ediyoruz. Şükürler olsun yangınlarda insanımızın canı güvenliği konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Yapabileceğimiz tüm üretim çalışmasını yapacağız çünkü ürettiğiniz kadar güçlüsünüz. Ülke olarak güçlü olmak için üretmek zorundayız. Siz üreticilerin, katma değer ortaya koyan insanlarımıza kapımız, telefonumuz her zaman açık. İlimizle ilgili tüm vatandaşlarımıza kapımız açık, vatandaş odaklı çalışmak istiyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz ve çalışacağız. Ben gösterilen ilgi için herkese teşekkür ediyorum”