DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
























Kocaeli’deki o fabrikada “kısa çalışma” dönemi!

Kocaeli’deki o fabrikada “kısa çalışma” dönemi!
06.01.2020
A+
A-

Kartepe’de kurulu bulunan otomotiv yan sanayi fabrikası Sumiriko Hose (Dytech) ikinci kez kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Aralık, ocak ve şubat ayları için kısa çalışma ödeneğine başvuran fabrikada işçiler, kısa çalışma ödeneği kapsamında yeniden haftanın 4 günü çalışacaklarını belirtti. Kendileri gibi TOFAŞ’a üretim yapan birçok fabrikanın kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu belirten işçiler, sürecin kendileri için zorlayıcı olduğunu ifade etti.
25 KİŞİ ÇIKARTILMIŞTI
Sumiriko Hose (Dytech) fabrikası sektörel daralma gerekçesiyle aralık, ocak ve şubat aylarını kapsayan ödeneğe başvurmuş, o dönem iş yeri ve işveren temsilcileri kısa çalışma ödeneğini işçilere “Bu kötü günleri aşmak için” diyerek anlatmış ve işten çıkarmalar olmayacağını söylemişti. Ancak en az 25 işçi şubat ayında işten atılmıştı.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilmektedir. Bu durum yasada kısa çalışma olarak tanımlanmakta ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), patronun talebini kabul ettiğinde, bu işyerinde çalışan ve koşulları sağlayan işçilere; İŞKUR’ca, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan, eksik çalıştıkları süre ile sınırlı olmak üzere kısa çalışma ödeneği ödenir. Yani ödeneğin masraarı İşsizlik Sigortası Fonu’na yüklenmiştir. İşçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması iki koşula bağlanmıştır. Birincisi, çalıştığı patronun kısa çalışma ödeneği başvurusu kabul görmelidir. İkincisi ise işçilerin, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarına sahip olmaları, yani SGK’de son 120 günü kesintisiz olmak kaydı ile son üç yıl içinde 600 prim günleri olmalıdır.
İŞTEN ÇIKARMAYA ENGEL DEĞİL
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işyerlerinin, işçileri işten çıkarmalarının önünde bir engel bulunmuyor. Yönetmelikle, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işyerlerinin süreli dahi olsa işçi çıkarmasının engellenmesine ilişkin bir düzenleme getirilmedi. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçi, akabinde işsiz kalırsa, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği aldığı süre düşüldükten sonra ödenecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.