Kocaeli Sağlık Kent Konutlarında anahtarlar ailelere teslim edildi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından pandemi döneminde zor şartlar altında çalışan sağlık çalışanları için yapılan Sağlıkkent Konutları’nın anahtar teslimi yapıldı.
5 AİLEYE ANAHTARLARI TESLİM EDİLDİ
Dünyada yaşanan Covid 19 salgınında yoğun çalışma temposuna sahip olan sağlık çalışanları için hayata geçirilen Sağlıkkent Konutları’nın bugün anahtar teslim töreni gerçekleşti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki ile yapılan 502 dairenin olduğu Sağlıkkent Konutlarında, 52 adet 1+1 daire, 350 adet 2+1 daire ve 100 adet 3+1 daire yer alıyor. Anahtar teslim töreninde sağlık çalışanları adına Zehra Şen konuştu ve temsili olarak 5 aileye sahnede evlerinin anahtarları teslim edildi. Tören ardından ise bir örnek daire protokol tarafından gezildi. Törende konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın deprem gündemi hakkında konuşarak, “Bu şehrin önceliği depreme hazırlamaktır” dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ANAHTARLARI TESLİM ETTİLER
Programa, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksek Pehlevan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, Büyük Birlik Partisi Kocaeli İl Koordinatörü Metehan Küpçü katılım sağladı.
HUZURLA OTURMAK NASİP OLSUN
Sağlık çalışanları adına konuşan Zehra Şen, “Bu projede umarım sağlıkla, huzurla, güvenle oturmak herkese nasip olsun. Başta bu projeyi gerçekleştiren Tahir Büyükakın ve emeği geçen tüm herkese olmak üzere ne çok da sağlık çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.
HER ŞEYİN ÜSTESİNDEN FEDAKARLILIKLA GELECEĞİZ
Yüksel Pehlevan, “Maalesef kayıplarımız oldu, ağır hastalık geçirenlerimiz oldu. Değerli başkanım pandeminin bütün süreçlerinde aklınıza gelen her konuda yanımızda oldu ve en sonunda da böyle bir proje ile yanımızda oldular. Çok güzel şartları olan bir projeyi bitirmek nasip oldu. Ben şahsım ve tüm çalışma arkadaşlarım adına kendisine teşekkür ediyorum. Bu işlerin üstesinden tüm fedakarlıkla gelebileceğimizi biliyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun.”
502 DAİRE KARTEPE’NİN HAVASINI SOLUYACAK
Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, ise şunları söyledi: “Çok kısa bir süre önce büyük acılar yaşadık, depremi, pandemiyi yaşadık. Birçok eşimizi dostumuzu kaybettik. Çok zordu, bugün hamdolsun daha iyiyiz. O günlerin zor şartlarında covid denen mikroptan kaçmaya çalıştık. Ama sadece bir meslek grubu vardı mikrobun içine gittiler. İşte onlar o gün mesleklerinin onlara yükledikleri sorumluluğu yerine getirdiler. Belediyelerde çok şey yaptı ama onları konuşmak bizim işimiz değil. Büyükşehir’in bu projesini duyunca çok duygulanmış ve gururlanmıştık. Sağlıkkent konutlarının hemen yanında bir ilçe inşa ediyoruz. Birçok projemizi tamamladık ve şimdi de 502 daire Kartepe’de yaşayarak güzel havasını soluyacak.”
KARDEŞ KAVGASIZ BİR MEMLEKET İSTERİZ
Cahit Sıtkı Tarancı’nın Memleket İsterim şiir ile konuşmasına başlayan Tahir Büyükakın, şunları söyledi: “Bu baharın gelmiş gibi olduğu güzel havada sizlerle olmaktan mutluluk duyuyorum. Cahit Sıtkı’nın bir şiiri var, günün anlam ve önemine de işaret ediyor. Kardeş kavgası olmasın kocaman bir memleket olsun diyor. Hayalimizde ki Kocaeli’de böyle bir yer. Hayalimiz bu. Dün deprem şehitlerini andık, asıl konuşmamız ondan sonrası ile ilgiliydi. Projemiz pandemi döneminde ortaya çıktı. O dönemde inanılmaz bunalmıştık. Herkesin morali bzouktu, endişeliydi. O zaman topluma moral vermek gerekiyordu. O zamanda da yaşadık depremde yaşadık. Milletimiz birbirine görünmez bağlarla bağlıydı.
KOCAELİ’NİN DEĞİŞTİĞİNİ GÖRECEKSİNİZ
Fay hatları çok sayıda olan bir memleketin üzerinde yaşıyoruz. Bu milletin çoğunluğu birbirine sıkı sıkıya bağlı. Sağlık çalışanlarımız hayatlarını tehlikeye atarak çalıştılar. O an tedavisindne emin olmadığımız bir hastalıkla savaşan sağlık çalışanları, hatta bazılarını da kaybettik. İnsanların hayata tutunmaları için çalışırken hayatlarından oldular. Bir emeğin, gayretin içerisinde olmamız lazım. Gündelik kavgaları bir kenara bırakıp böyle bir memleketi inşa etmemiz lazım. Önümüzdeki dönemde çok daha fazlası yapılacak. Kocaeli bir taraftan dirençli şehir olmaya giderken, Kocaeli’nin çehresinin değiştiğini göreceksiniz.
ÖNCELİĞİMİZ DİRENÇLİ ŞEHİR HALİNE GETİRMEK
Dilerim burada gerçekleştirilen proje sayesinde bir nebze de olsa teşekkür edebilirmişizdir. Sağlık müdürümüz ile istişare halindeydik. Köprü yapmasak, yol yapmasak olur. Her şeyi durdururuz bütün kaynaklarımızı kentimizin insanına harcarız dedik. Bu kent ne dedi, bu kenti sen yönet emanet olarak. Emanet adı üstünde. Belediye başkanı da bu emaneti de seçildiği süreç içerisinde taşımaya yük edinen kişi. Önümüzdeki dönemde birinci önceliğimiz kenti dirençli şehir haline getirmek. Dirençli şehir sadece binaların güçlü olması değil, şehrin sosyal alanlarının da dirençli olması demektir. Çocuklarımız bu sitede oynarken balkondan birileri bakacak, gözetim ve denetim içinde olacaklar.
KOCAELİ’NDE 99 DEPREMİ ÖNCESİ 160 BİNA VAR
Bizim şehrimizi bu ve buna benzer yapılarla düzenlememiz lazım. Bütün bunları düşündüğümüzde ortaya çıkan kavram Dirençli Şehirler kavramı. Kentin 7 farklı noktasında kentsel dönüşüm yapılarını devam ettirdik. Kocaeli’de ki yapı stoğunu denetledik. Bir şeyi ölçmeden iyileştirmezsiniz. Kentimizdeki iki üniversitenin yer bilimci ve uzmanları bir araya getirerek çalışma yaptık. Binaların sağlam olduğuna nasıl bakmalıyız dedik, onlar da yol gösterdi. İnşaat Mühendisleri odası ile protokol imzaladık. Kocaeli’de 315 bin bina var, 99 depremi öncesinde yapılan 160 bin bina var. Bir kısmını kentsel dönüşüm çalışmaları ile yeniliyoruz zaten, bazı yerleri de depreme kadar yenileyeceğiz.
BU ŞEHRİN ÖNCELİĞİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR
Siz şu anda güvenli ve dirençli bir sitede yaşayacaksınız. Bu anlamda şanslısınız. Bunları yavaş yavaş yapamayız. Hızlı yapmak zorundayız çünkü depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Şu an da neye ihtiyaç var? Toplumun kararlılığına ihtiyaç var. Bazen bir binada tek tük uyumsuz insanlar çıkıyor. Örneğin binada çatlak var ama komşuları denetlemeye izin vermiyor. Geleceğin risklerine hazırlamamız lazım. Küresek ısınma krizine de hazırlamamız lazım. Bu manada başka uygulamaları da hayata geçirmeye çalışıyoruz. Tarımda çiftçilerin ayakta kalması için de destek oluyoruz. Toplumun aynı amaç için mücadele etmesi zoru başarmasına yardımcı olacaktır. Bu şehrin önceliği depreme hazırlamaktır.”