Dilovası’nda yeni anayasa konuşuldu
Yılın ilk yeni anayasa buluşması Dilovası’nda yapıldı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum yeni anayasasının 2 kaidesi olduğunu ve bunların Cumhuriyet ilkeleri ile demokratik birikim olduğunu ifade etti
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Ahmet Selim Köroğlu ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, Dilovası’nda düzenlenen Türkiye Sohbetleri’ konulu konferansa katıldı.
Konferansta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, “Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye Vizyonu ile Yeni Anayasa” isimli programda vatandaşlarla istişare yapıldı. Programa konuşmacıların yanı sıra Kocaeli AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Cemil Yaman ve Veysel Tipioğlu, Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Çalık ile Kaymakam Dr. Metin Kubilay ile çok sayıda vatandaş katıldı.
HAMZA ŞAYİR “ORMANDA DAHİ MANGAL YAPABİLİYORUZ”
Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir” Ülkemizin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkede çok büyük atılımlar yapıldı biliyorsunuz. Adeta kabuk değiştirdi. Teknolojide, yerli ve milli savunmada, fiziki yatırımlarda önlenemez yükselişi sağladı. Hak ve özgürlükler konusunda büyük bir mesafe kat ettik. İnanıyoruz ki bu büyük ve tarihi adımlar Türkiye Yüzyılına katkı sundu. Eskiden büyüklerim bilir ana dilimizi dahi konuşamıyorduk, özgürce konuşamıyorduk. Bir yerde özgürce konuşamıyorduk. Elhamdülillah şu anda geldiğimiz noktayı görüyorsunuz. Bizleri birbirine düşüren ülkede özgürlük yok diyenlere sesleniyorum; Bir baksınlar ormanda dahi mangal yapabiliyoruz, 7/24 ülkede istediğimiz yeri gezebiliyoruz. Birileri çıkıp hala özgürlük yok diyor. Algı operasyonu yapılıyor. Bu kazanımlar için Dilovalı’ lar adına emeği geçenlere teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.
DİLOVASI’NDAN START VERDİK
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve SDP Başkanı Ayhan Oğan ”Şu anki çalışma bu yılki ilk çalışma. Programımızda 22 il var, Dilovası 22 il var, Dilovası gideceğimiz 22 ilin de temsil edildiği he sanayi ve kozmopolit yapısıyla güzide ilçemiz. 1924,61,82 anayasaları olağan üstü şartlarda yapılmış anayasalar. 2023 Cumhuriyetin 100. Yılında ilk defa bu millet asli kurucu olan milletin temsilcilerinin TBMM’de olağan şartlar altında devletin işleyişini, kurumların yapısını, opsiyonlarını, görevlerini, vatandaş ile devletin ilişkilerini düzenleyen ana kanun olan anayasası yapabilme imkanına kavuşmuş görünüyor. Asli kurucu irade olarak sizlerin bu sürece katkınız çok önemli. Biz aslında bir mutabakat arayışına geldik, sizin tavsiye ve nasihatlarınız bizim için önemli” şeklinde konuştu.
BU HERKESİN KABUL ETTİĞİ BİR ŞEY
Yeni anayasayı anlatmak üzere söz alan Cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum “Yeni anayasa meselesi sadece Türkiye’ye ait bir mesele değil. Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacı toplumsal ve siyasi süreçlerinden, hukuksal birikimlerinden bir ihtiyaç. Bu herkesin kabul ettiği bir şey. Biliyorsunuz dünya dönüşüyor ve dönüştüğü dönem adeta bir ara dönem. İnsanlık nereye gidecek çok belirsiz olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bizim dileğimiz adil bir küresel dönem olsun. Günümüz dünyasında dönüşüm süreçlerine baktığımızda savaşların ve alt üst oluşların çok net olduğu bir dönem söz konusu. 1990’dan sonra Sovyetler çökmüş ve liberalizm tarihin sonunu ilan etmişti. Göstermelik uluslararası kuruluşlar ve hukuk var. Görüntüde güya insanlığın referans aldığı kurumlar var. Bugün dünyada ne herkesin sözünü dinlediği bir kuruluş ne de hukuk var. BM,AB ve uluslararası sözleşmeler etkisiz. Böyle bir dönemde asıl çatışma küresel emperyalizm ile milli devletler arasında.
MİLLİ TOPLUMUN 4 KOLONU NEDİR?
Küresel emperyalizm milli devletlerin üzerine bir karabasan gibi çökmüş durumda. Milli devletlerin kendini koruması lazım. Milli devletlerin kendisini koruması için 4 ana kolon var;
1 – Ülkesel aidiyet, yurtseverlik millet bilinciyle tarihsel birikimle belirlenen devlet ulus ilişkisidir.
2 Siyasal ve toplumsal sistemin temelini ve esaslarını belirleyen “devlet toplum” ilişkisidir.
3 – Haklar ve özgürlükler yaklaşımı ile şekillenen “devlet birey” ilişkisidir.
4 – Küresel sistem içerisinde yerini belirleyen “ülke ve dünya” ilişkisidir.
82 ANAYASASI NE KADAR DEĞİŞTİ?
Her milli devlet bu 4 ana kolon ile ilgili bir esas metne ihtiyaç duyar. Bunun adı anayasadır. Bu 4 kolon üzeriden mevcut anayasamıza son derece yetersiz ve sorunlu olduğunu görüyoruz. 36 yıldır yeni anayasa gündemi hiç gündeminden kalkmadı. 82 anayasası için 23 değişiklik yapıldı 19’u uygulandı 96 madde değişti. 82 anayasası felsefesi ile toplum karşıtı varlığını sürdürüyor. Yürürlükte 82 anayasasının 154 maddesi var bunun 103 maddesi bütün esasları ve halk ile birey karşıtı felsefesi ile varlığını sürdürüyor. Darbe ürünüdür ve meşrutiyeti her zaman tartışıldı.
YENİ ANAYASANIN KAİDELERİ NEDİR?
Nasıl bir yeni anayasa dediğinizde sıfırdan bir metin yazmaktan bahsetmiyoruz. Bu anayasanı belli ilkeler üzerinden oluşturulması gerekiyor. Bu ilkeler 2 ana kategori oluyor. Birinci referans maddeleri cumhuriyetin ilkeleridir. Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk anlayışının olduğu esaslar olarak yer alacağı Cumhuriyetin ilkelerine sahip çıkan bir anayasadan söz ediyor. İkincisi demokratik birikimimiz yeni anayasanın diğer bir kaidesi olacak. Demokrasi mücadelesi ile uzun yıllara dayanan demokratikleşme çabalarıyla elde ettiği kazanımlar 2. kaidesi olacaktır.
ADİL BİR ASGARİ ÜCRET İÇİN YENİ ANAYASA
Devlet toplum ilişkisinin anayasal esasları açısından bakarsak herkesin gelir güvencesine sahip olması, genel olarak fırsat eşitliği, çalışanlar bakımından adil bir asgarin ücret, ücretsiz sağlık ve eğitim hakkı, eksiksiz sosyal güvenlik hakkı, hassas sosyal gruplara ilave destekler, gelir grupları arasındaki farkın yukarıya doğru azaltılması birçok sosyal imkan veren sosyal bir anayasadan söz etmekteyiz.” dedi.