Slider Üstü Reklam
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C












Sol












Sag

Yuvacık Barajı’nda %83 ile tarihi fark!

Yuvacık Barajı’nda %83 ile tarihi fark!
20.10.2026
A+
A-

Yuvacık’ta doluluk yüzde 83’e, Namazgâh’ta yüzde 92’ye, İhsaniye’de yüzde 73’e çıktı. Geçen yılki kuraklık tablosu geride kaldı.

Son günlerde etkili olan şiddetli sağanak yağışlar, sel ve su baskınlarına neden olurken kentin içme suyu kaynaklarında sevindirici bir tablo ortaya çıkardı. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğünün 20 Ekim 2026 Salı günü verilerine göre Yuvacık Barajı’nın doluluk oranı yüzde 83’e ulaştı. Geçen yıl ekim ayında yüzde 17 seviyelerine kadar gerileyen barajdaki su miktarı, bu yıl kış mevsimi başlamadan 42 milyon 650 bin metreküpe yükseldi.

YUVACIK BARAJI’NDA GEÇEN YILA GÖRE BÜYÜK FARK

Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı, son iki yılda ekim ayında görülen düşük doluluk oranlarının oldukça üzerine çıktı.

2025 yılının ekim ayında kuraklık nedeniyle yüzde 17’ye kadar gerileyen doluluk oranı, 20 Ekim 2026 itibarıyla yüzde 83 olarak ölçüldü. Barajın güncel doluluk oranı, geçen yılın ekim ayındaki yüzde 17’lik seviyenin yaklaşık 5 katına ulaşmış durumda.

2024 YILINDA DA KURAKLIK ENDİŞESİ YAŞANMIŞTI

Yuvacık Barajı, 2024 yılının sonbaharında da düşük su seviyeleriyle gündeme gelmişti.

22 Ekim 2024’te doluluk oranı yaklaşık yüzde 25 olarak bildirilirken kasım ayının başında yüzde 20 seviyesine kadar düşmüştü. Bu yıl ise aynı mevsimde barajın yüzde 83 doluluk oranına ulaşması, son iki yılın sonbahar dönemlerine kıyasla dikkat çekici bir farklılık oluşturdu.

NAMAZGÂH BARAJI YÜZDE 92’YE ULAŞTI

Kocaeli’deki sevindirici tablo yalnızca Yuvacık Barajı’yla sınırlı kalmadı.

Kandıra’da bulunan Namazgâh Barajı’nın doluluk oranı, 20 Ekim itibarıyla yüzde 92’ye yükseldi. Barajdaki su miktarı 20 milyon 840 bin metreküp olarak kaydedildi.

17 Ekim’de yüzde 84 olan doluluk oranı, üç gün içinde 8 puan arttı.

İHSANİYE BARAJI’NDA 3 GÜNDE 14 PUANLIK ARTIŞ

Gölcük’teki İhsaniye Barajı’nda da yağışların ardından önemli bir yükseliş yaşandı.

17 Ekim’de yüzde 59 seviyesinde bulunan doluluk oranı, 20 Ekim’de yüzde 73’e ulaştı. Böylece üç günlük süreçte 14 puanlık artış kaydedildi.

İhsaniye Barajı’ndaki su miktarı ise 5 milyon 850 bin metreküp olarak açıklandı.

KOCAELİ BARAJLARINDA SON DURUM

İSU’nun 20 Ekim 2026 tarihli verilerine göre üç barajın doluluk oranları ve su miktarları şöyle:

BarajDoluluk oranıSu miktarı
Yuvacık Barajı%8342.650.000 m³
Namazgâh Barajı%9220.840.000 m³
İhsaniye Barajı%735.850.000 m³

Üç barajdaki toplam su miktarı 69 milyon 340 bin metreküpe ulaştı.

KIŞ GELMEDEN BARAJLAR DOLDU, GÖZLER YENİ YAĞIŞLARDA

Geçmiş yıllarda sonbahar aylarında su seviyesinin düşmesi nedeniyle kuraklık endişelerinin yaşandığı Kocaeli’de, 2026 yılının ekim ayında çok daha yüksek doluluk oranları kaydedildi. Özellikle Yuvacık Barajı’nda yüzde 83 seviyesine ulaşılması, kış yağışları henüz başlamadan kentin su rezervleri açısından olumlu bir gelişme olarak öne çıkıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.