Toplum bilinçleniyor SİDEM 129 bin kişiyi afetlere hazırladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi (SİDEM), 129 binden fazla kişiye uygulamalı deprem eğitimi vererek afetlere hazırlık bilincini artırıyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi (SİDEM), kurulduğu günden bu yana 129 bin 112 kişiye uygulamalı deprem eğitimi vererek toplumu afetlere karşı bilinçlendiriyor. Türkiye’nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle afetlere hazırlık çalışmalarına büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projelerini de eş zamanlı olarak hayata geçiriyor.
BİLİNÇLİ TOPLUM İÇİN EĞİTİMLER
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü bünyesindeki SİDEM, deprem öncesi, anı ve sonrası yapılması gerekenler konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Özellikle öğrenciler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği merkezde, teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı eğitimler de sunuluyor.
DEPREM SİMÜLATÖRÜ İLE DENEYİM
Merkezin en dikkat çekici bölümlerinden biri olan deprem simülatörü sayesinde katılımcılar, farklı büyüklükteki depremleri güvenli bir ortamda deneyimleme fırsatı buluyor. Yaklaşık bir saat süren eğitimlerin ilk bölümünde deprem bilinci anlatılırken, ikinci bölümde simülatör uygulaması yapılarak afet anında doğru hareket etme becerileri kazandırılıyor.
MAHALLELERDE AFET BİLİNCİ OLUŞTURULUYOR
SİDEM, yalnızca merkezde değil, Kocaeli Üniversitesi, AFAD ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen “Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi” kapsamında mahalle gönüllülerine de eğitimler veriyor. Bugüne kadar 115 mahallede 2 bin 551 gönüllüye ulaşan proje, yerel dayanıklılığı güçlendiriyor.
7/24 DEPREM TAKİBİ VE ULUSLARARASI ÖDÜLLER
SİDEM, eğitim faaliyetlerinin yanı sıra Kocaeli’nin farklı zemin yapılarına yerleştirilen 41 kuvvetli yer hareketi ivme ölçüm istasyonu ile 7/24 deprem verisi topluyor. Bu verilerle risk analizleri ve planlamalar yapılıyor. Merkezin “Çok Geç Olmadan Hazırlanın: Depremle Yaşamayı Öğrenin” projesi, Çin’deki uluslararası bir yarışmada Dünya Birinciliği Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca “Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi” projesi de Marmara Belediyeler Birliği tarafından Altın Karınca Ödülü ile ödüllendirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tüm vatandaşları SİDEM’e davet ederek afetlere hazırlığın hayat kurtardığına dikkat çekiyor.


