Tahir Büyükakın’dan “Vaat değil Türkiye’nin Yüzyılı’na 100 yıl katacak projeler”
Kocaeli Büyük Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, seçim beyannamesini açıkladı. Beyannamesinde ilk sırayı ulaşıma ayıran Büyükakın, 800 hektarlık lojistik köyü projesiyle ilgili, “Lojistik bu kentin en önemli meselelerinden biri. Bir adet tramvayın günlük 300 olan yolcu kapasitesini 600 yolcuya çıkarmayı, limanların elleçleme kapasitesini artırmayı ve devam eden metro projesini hızlandırarak Kocaeli’yi her gün geçen 100 bin kamyonun altında ezilmekten kurtarmak istiyoruz” dedi.
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde AK Parti’nin yeniden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterdiği Tahir Büyükakın, seçim beyannamesini açıkladı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Başkan Büyükakın, eşi Figen Büyükakın’la katıldı. AK Partililer’in akın ettiği programa; AK Parti MKYK Üyeleri İlyas Şeker, Davut Coşkun Şiviloğlu, Serpil Yılmaz, Kocaeli Milletvekilleri; Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz, Veysel Tipioğlu, Sadettin Hülagü, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, BBP İl Koordinatörü Metehan Küpçü, İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, İl Gençlik Kolları Başkanı Çağatay Çağlayan, Sağlık eski Bakanı Kazım Dinç, Bilim Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı Fikri Işık, İl eski Başkanları Mahmut Civelek, Şemsettin Ceyhan, Mehmet Ellibeş, İzmit İlçe eski Başkanı Hüseyin Yusuf, mevcut belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi daire müdürleri, belde ve belediye eski başkanları, ilçe belediye başkan adayları ve partililer katıldı.
‘ALIN TERİMİZ VAR’
Ulaşım projeleriyle sunumuna başlayan Büyükakın, “Beyannamemizde ne var? İşinin ehli uzman çalışma arkadaşlarımın ve paydaşlarımızın şehir için daha iyisini yapmak adına ortaya koydukları alın teri var. Katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışıyla geçtiğimiz 5 yıl boyunca yapılan şuraların çıktıları bir başka deyişle Kocaelililerin ortak akılları var. Kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli yani taktik değil stratejik bir yaklaşım var. İklim krizi, zorunlu göçler, savaşlar, gıda, su, enerji, doğal kaynak kıtlıkları gibi riskler, tehditler ve fırsatları analiz eden proaktif bir yaklaşım var. Çevreyi ve sürdürülebilirliği unutmayan eğitimden kültüre spordan sanata dar tüm boyutlara nüfuz eden toplumun tüm katmanlarını ayrım yapmadan kapsayan bütüncül bir bakış açısı var. Türkiye Yüzyılının şehirlerini inşa ve ihya etme vizyon ve gayretimiz var” şeklinde konuştu.
‘VAAT DEĞİL PROJE’
Açıklamasını sürdüren Büyükakın, “Vaatten ziyade yapılmaya devam eden işlerin devamını anlatacağız. Kentin geleceğini etkileyecek olan projeler var. Lojistik bu kentin en önemli meselelerinden biri. Her gün 100 bin birim kamyon geçiyor. Körfez’de Kabakoz mevkide tırların nereye park edeceği, nerede konuşlanacağı konusunda neleri gözünüzden kaçırdığınızı söyleyeyim. Bu araçlar karbon salınımı sebebiyle ilerde karbon vergisine maruz kalacak. TIR sahipleri, yıllık 200 bin Euro vergi ödemek zorunda kalacak. Hayata böyle devam etmek mümkün olmayacak. Çok güzel tır parkları da yapsanız meseleyi çözmüş olmayacaksınız. Bu araçların emisyon düzeyi düşük araçlara dönüştürülmesi yani elektrikli araçlar yapma meselesi gündeme gelecek” dedi.
‘LİMANLAR DEMİRYOLU İLE ENTEGRE EDİLECEK’
Lojistik Köyü projesini anlatan Büyükakın: “Limanları, demir yolu ile bir lojistik alana bağlamayı düşünüyoruz. Bunla ilgili çalışmaları 2014’te başlattık. Defalarca ulaştırma bakanlarımıza söyledik. Biriyle de lojistik çalışmaları yapıldı. Körfezray isimli projemizde Adapazarı ile Gebze-Marmaray arasında çalışacak bir istasyonu bu şehir inşa etmeli. YHT bu hat üzerinden giderken orada bir işletme şansımız yok. YHT’nin bir an önce desteklenmesi Körfezray’ın Marmaray ile entegre olması bu kentin bunu kabul etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘800 HEKTARLIK LOJİSTİK KÖY’
Sözlerini sürdüren Başkan Büyükakın: “Gemiden raylı sisteme inen bir sistem kurmamız lazım. Dubai Port’un demiryolu bağlantısı var bunu artırmamız lazım ki limanlarda bekleme olmasın ve denize dolgu yapılması ve elleçme kapasitesini artıralım ve lojistik bir köy kuralım. Lojistik köy kurulması ve bu alanın 800 hektar büyüklüğünde olması gerektiğini tespit ettik. Hem limanların elleçleme kapasitesini artırır hem Kocaeli’yi kamyonların altında ezilmesinden kurtarır” ifadelerini kullandı.
‘METRO 90 BİN YOLCU TAŞIYACAK’
Metro konusunu olabildiğince hızlı yaptırılmasını sağlayacaklarını söyleyen Büyükakın: “Birinci etap 26 km Kartepe Körfez arası. Bu etap 2 milyar 200 milyon dolarlık bir proje. Diğer tarafların rakamı belli değil. Toplamda 35 km’lik bir hat, 24 istasyon günde 90 bin yolcu taşıyacak, ihale hazırlıkları yapılıyor” dedi.
‘TRAMVAY İKİ KATINA ÇIKARILACAK’
Mevcut tramvay hattıyla ilgili de konuşan Başkan Büyükakın, “15 yeni araç alınacak mevcut araçlar birbirine bağlanacak. Bir adet tramvayın günlük 300 yolcu kapasitesini 600 yolcuya çıkarmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
‘ŞİRİNTEPE D-100’E BAĞLANACAK’
D-100 koridorunun revizyon kısmı projesini de anlatan Büyükakın: “Bölgenin okul trafiği, Kuruçeşme’ye giriş çıkış trafiği rahatlayacak. Kuruçeşme’den İzmit’e, İzmit’ten Kuruçeşme’ye gidiş, deniz tarafına geçişi rahatlatacak bir proje. Şirintepe’de oturanların körüyle D-100’e başlanmaları saplanacak. 1,5 milyar TL civarında bir bütçesi olur Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte yapacağız.” dedi. Büyükakın: “Gölcük Kent geçişi projesini neden bu dönem yapmayacağımızı anlatayım. Şehrin güneye doğru bağlantısında problem var. Bunun yapılması gerektiğini biliyoruz ama önümüzdeki dönem kentsel dönüşüm dönemi olacak ve bu projeyi onunla birlikte yapacağız. Proje kısmı var sadece plan kısmı eksik” dedi.
‘3 MİLYAR TL’LİK KAMULAŞTIRMA BEDELİ CEBİMİZDE KALDI’
Kuzey Marmara Otoyolundaki yeni projeleri de açıklayan Büyükakın: “Kuzey Marmara Otoyolunu TEM ve Gebze’ye bağlayan bir proje de var. 1.7 milyon kamulaştırma vardı 2015’te. En az 3 milyar lira bugün kamulaştırma var. Geçtiğimiz dönemde imar uygulamaları yapında kamulaştırmaya hiç gerek kalmadı. Burada devasa bir iş var. 40 kilometrelik bir yol var, 3 gidiş, 3 geliş.” dedi. Sepetçi-Sekbanlı bölgesine 3 bin konut daha yapacaklarını belirten Büyükakın: “Bu bölgeyi hem üniversiteye bağlamak hem de Kandıra Sapağı üzerinden İzmit’e bağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘İNTERTEKSİ, KOCAELİ SOSYAL YAŞAM MERKEZİ YAPACAĞIZ’
Interteks Fuar alanıyla ilgili yeni dönem projesini anlatan Büyükakın: “İzmit millet Bahçesi/akvaryum, Outlet Center’ın arkasındaki bataklık alan buraları kamusal yaşam alanı olarak planlıyoruz. Bu alanların hepsini bütün olarak düşünün. İzmit Millet bahçesi bir yıl sonra tamamlanacak. 270 bin metrekare alanda lunapark, akvaryum yapımı devam ediyor. Kocaeli Kıtalar Akvaryumunda 30 adet tematik akvaryum olacak. İnterteks’in bulunduğu alanda Kocaeli Sosyal Yaşam Merkezi olacak. Gencinden yaşlısına kadar her şey olacak. Sivil toplum kampüsü buraya yerleşecek. Geçirgen yapılar, otopark alanları, yeşil alanları ile vatandaşlar burada zaman geçirecek” şeklinde konuştu.