SGK’dan 10 milyon kişilik af sinyali!

Geçtiğimiz yıl 9 milyon kişinin borcunun silinmesinin ardından, bu kez 10 milyonun üzerinde vatandaşın GSS borcunun daha silinmesi bekleniyor.
HaberTürk canlı yayınında açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Murat Bal, silinecek borçların içeriğini netleştirdi. Bal’a göre, bu düzenlemenin temel amacı, 2015 öncesine ait olan ve tahsil kabiliyeti kalmamış borçları devletin alacak hanesinden tasfiye etmek:
“Burada amaçlanan şey 2015 öncesine ait olan borçların artık zaten tahsil kabiliyeti de kalmamış durumda. Artık bunlar tasfiye ediliyor devlet tarafından. 2015 sonrasındaki GSS borçları hala geçerli ve kalıyor. O borçları devlet yine tahsil edebilir.”
Murat Bal, silinecek toplam borç miktarının 3.1 milyar TL civarında olduğunu ve SGK açısından bu borcun tahsil edilemeyecek alacak olarak değerlendirildiği için silindiğini belirtti.
Muayene Var, İlaç Ücretli Kuralına Dikkat!
Normalde GSS’de 60 günün üzerinde borcu olanlar sağlık hizmetlerinden faydalanamazken, geçici bir düzenleme devreye sokuldu.
Uzman Bal, yapılan düzenlemeyle 31 Aralık 2025 tarihine kadar (yıl sonuna kadar) borç dahi olsa sağlık hizmetinden faydalanılabildiğini ancak kritik bir ayrımın bulunduğunu ifade etti: “Yalnızca muayeneden faydalanabiliyorsunuz. Herhangi bir şekilde ilaç yazıldığında ilacı ücretle alıyorsunuz.”
1 Ocak 2026 Alarmı: Sağlık Hizmetleri Kesilebilir
SGK mevzuatına göre, yeni yıla kadar (31 Aralık 2025) Meclis’e yeni bir düzenleme sunulmaması durumunda, GSS prim borcunu ödemeyen vatandaşlar 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla devlet tarafından sunulan sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkını tamamen kaybedecek.
Vatandaşlar e-Devlet’ten Kontrol Edebilir
Halihazırda GSS prim borcu bulunan vatandaşlar, mevcut borçlarını e-Devlet üzerinden kolaylıkla görüntüleyebilir. Belirli sınırın üzerinde borcu olanlara ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ayrıca bildirim yapılmakta.