DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
























Onbir Muhtar Birlik Oldu Beş Atık Firması Kapandı!

Onbir Muhtar Birlik Oldu Beş Atık Firması Kapandı!
18.12.2024
A+
A-

Başiskele ilçesinde bulunan 11 mahallenin muhtarı ortak dilekçe yazıp ilgili kurumlara göndermiş, hatta Ankara’ya giderek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileriyle görüşmüştü

Başiskele’deki atık geri dönüşüm tesislerine bölge sakinleri ve muhtarlar uzun süredir tepkili. Geçen yıl bir tesisin önünde basın açıklaması yapan, bu yıl ağustos ayında ise ortak dilekçe hazırlayan muhtarlar, yaşadıkları sıkıntıları anlatmış, bu tesislerin yerleşim yerlerinden uzak tüm çevresel tedbirlerin alındığı özel alanlara taşınması gerektiğini dile getirmişti.

DİLEKÇEDE İMZASI BULUNAN MUHTARLAR

Vezirçiftliği Mahallesi Muhtarı Bahattin Aktepe, Karadenizliler Mahallesi Muhtarı Şamettin Alınlı, Yuvacık Mahallesi Muhtarı Orhan Firidinoğlu, Yeşilyurt Mahallesi Muhtarı Nihat Karaaslaner, Fatih Mahallesi Muhtarı Fatih Hanedar, Mahmutpaşa Mahalle Muhtarı Niyazi Mutlu, Serdar Mahallesi Muhtarı Yaşar Erdaş, Mehmetağa Mahallesi Muhtarı İlhan Altıntaş, Kullar Tepecik Mahalle Muhtarı Ahmet Özen, Kullar Yakacık Mahallesi Muhtarı Selim Aydın bu dilekçeleri Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Başiskele Kaymakamlığına iletmişti.

Bölge muhtarları bu çok ses getiren eylemi, Ankara’da da devam ettirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına giden muhtarlar, bürokratlarla görüştü, söz konusu tesislerin bölgeden kaldırılması gerektiğini bir kez daha vurguladı, yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

LİSANSLARI İPTAL EDİLDİ

Bunun üzerine bakanlık bölgeye özel ekip gönderdi ve yapılan denetimlerde, daha önce cezai işlem uygulanan 5 firmanın lisansı, kriterlere uymadıkları gerekçesiyle iptal edildi. Geçici kapatma anlamına gelen bu işlem ekim ayı başında uygulamaya konuldu.

GEÇİCİ KAPATILAN FİRMALAR

Kararla; Eral Atık Yönetimi AŞ, Dupoll Enerji Entegre Atık Yönetimi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Polen Boya Kimyevi Madde Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, RDF Kontamine Atık Bertaraf ve Geri Kazanım Sanayi Ticaret AŞ ile Tanrıkulu Geri Dönüşüm ve Atık Değerlendirme Hizmetleri Limited Şirketine ait tesisler geçici olarak kapatıldı. Bakanlık lisansların yeniden verilebilmesi için kuralların harfiyyen yerine getirilmesini istedi, bu şartlar yerine gelmeden söz konusu tesislerin açılmayacağını açıkladı.

BAŞVURAN VAR, AÇILAN YOK

Söz konusu lisans iptali ile birlikte cezai işleme tabi tutulan yukarıdaki atık geri dönüşüm tesisleri, yaklaşık iki aydır kapalı durumda. Tekrar lisans almak için İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne başvuruların bulunduğu ancak henüz hiçbir firmaya yeni lisans verilmediği ifade ediliyor. Yetkililer koku, fiziki kirlilik, düzenli depolama, yanlış bertaraf gibi onlarca konuda ölçüm ve inceleme yapıyor.

KALICI ÇÖZÜM İSTİYORLAR

Söz konusu karar bölge sakinlerini ve muhtarlarını memnun ediyor. Ancak işletme sahipleri ise duruma tepkili. İki aydır fabrikaların çalışmadığını ifade eden firma sahipleri sorunun bir an önce kalıcı olarak çözüme kavuşturulmasını istiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.