Slider Üstü Reklam
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C












Sol












Sag

Maske takmayana ceza verilsin

Maske takmayana ceza verilsin
09.06.2020
A+
A-
Türkiye’de 27 il, 15 ilçe ve bazı caddelerde sokağa maskesiz çıkmak yasak. Yasağa uymayanlara 3 bin 150 TL ceza uygulanıyor.

Türkiye’de 27 il, 15 ilçe ve bazı caddelerde sokağa maskesiz çıkmak yasak. Yasağa uymayanlara 3 bin 150 TL ceza uygulanıyor.

Hacattepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ülke genelinde maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savundu. Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş’a konuşan Ceyhan, “Haklı nedenlerim var. Sokağa çıkma konusunda da aynısı oldu. ‘Herkes kendi sorumluluğunu alsın’ denildi ama başarılı olunamayınca yasak geldi. Maskede de o noktaya gidiyoruz. Hafta sonu yaşanan manzara karşısında başka şansımız da yok gibi. Virüse karşı elimizde 2 silah var. Maske ve sosyal mesafe. Maskenin ‘zorunlu’ hale gelmesi, takmayanlara da yaptırım uygulanmasını savunuyorum.” dedi.

SONU ÖLÜM OLABİLİR

BİLİM Kurulu üyesi Prof. Dr. Canan Ağalar, maskenin zorunlu olmasına karşı “Ancak” diyerek parantez açıyor: “Bu demek değil ki takmasak da olur. İş ve sosyal hayatını dışarıda geçiren kişi maske takmaz, hijyene dikkat etmezse aile fertlerinden birinin ölümüne sebep olabilir. Kişi sevdiği insanlara zarar vereceğini öğrenirse tutumu değişir. Bu da el broşürleri, ilanlar, kamu spotuyla sağlanabilir. Ayrıca gençler maskesiz-bilinçsizce dolaştıkça 65 yaş grubunun evde oturma süreleri uzuyor.”

İNSANLIK SORUMLULUĞU

BİLİM Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk: “Bu kararlar Türkiye genelinde alınabileceği gibi bölgesel de alınabilir. Ama esas sorumluluk vatandaşta. Maske takmak bir insanlık sorumluluğu. Kişi kendisi, ailesi ya da çevresindekilere zarar verme ihtimali olduğunun farkına varmalı. Dünyada günde 100 bini aşkın vaka var. Türkiye’de de günlük 900 civarlarında sabit. Bu sayının düşmemesi kurallara uymadığımızı gösteriyor. Gereklilik halinde maske zorunlu olabilir.”

YA ÇENEDE YA DA CEPTE

BİLİM Kurulu üyesi Tevfik Özlü: “İl pandemi kurulları gereklilik halinde maske kullanımı konusunda karar çıkarabilirler zaten. Genel bir yasak olmalı mı? Bence yasaktan ziyade insanlar artık durumun farkına varmalı. Maske takıyor mu? Sözde takıyor ama bakıyorsunuz, maske çenesinde ya da bir uygulama oluyor, cebinden çıkarıyor. Bu bilince ulaşmak yasakla olacak iş değil. Havalar ısındı, zor haliyle ama maske sadece kendi hayatınızı değil başkalarının hayatını kurtarmak için önemli.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.