DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
























Kuzey Marmara Otoyolu’nda ölümlerin nedeni ‘yol hipnozu’

Kuzey Marmara Otoyolu’nda ölümlerin nedeni ‘yol hipnozu’
16.10.2023
A+
A-

Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kocaeli geçişinde sık sık can kayıplarına neden olan kazalar yaşanırken, uzmanlar kazaların büyük kısmının yol hipnozu nedeniyle geldiğini belirtti.

Yol hipnozu esnasında sürücünün gözü açık halde uyuduğunu, hipnozun geceleri daha yoğun olduğunu belirten uzmanlar, hipnozla başa çıkmak için molalar verilmesini önerdi.

KUZEY MARMARA OTOYOLU’NDAKİ KAZALARIN SEBEBİ

Kuzey Marmara Otoyolu’nda sık sık kazalar meydana geliyor. Son olarak Körfez Sevindikli mevkiinde otomobilin önünde ilerlemekte olan otomobile ardından da bariyerlere çarptıktan sonra takla atması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi. Daha önce Sevindikli mevkiinde ve Kocaeli geçişinde birçok kaza meydana gelirken, can kayıpları yaşandı. Uzmanlar kazalara yol hipnozunun neden olduğunu belirtti. Kuzey Marmara Otoyolu’nda trafik olmaması, 6 şeride çıkan yolda sıklıkla yol hipnozu meydana geldiğini belirten uzmanlar, özellikle gece saatlerinde meydana gelen kazaların birçoğunun yol hipnozu esnasında öndeki aracı fark edememe durumu ile yaşandığını söyledi.

GÖZÜ AÇIK HALDE UYUMA

Yol hipnozunun gözü açık halde uyuma durumu olduğunu ifade edilirken, şu bilgi verildi:
“Yol hipnozu, araç kullanan kişinin seyir halindeyken ve uyanıkken, beyninin otomatik pilota bağlanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Yol hipnozu durumunda beyin göze hitap edemez, sürücü gözü açık bir şekilde uyur. Yol hipnozu anında sürücü, araçları, yolun ilerleyişini, virajları hatta yanındaki kişinin varlığını dahi algılayamaz. Yol hipnozu ile direksiyon başında uyumak farklı şeylerdir çünkü yol hipnozunda kişinin gözleri açıktır ve uyumaz, sadece aracı hipnoz durumunda kullandığının farkında olmaz”

YOLA ÇIKTIKTAN 2.5 SAAT SONRA BAŞLIYOR

“Beyaz çizgi ateşi ya da otoyol hipnozu olarak da adlandırılan yol hipnozu, yola çıktıktan 2,5 saat sonra başlar. Hipnoz esnasında sürücünün gözleri açık olur, fakat kaç kilometre hızla gittiğini analiz edemez. Yol hipnozu esnasında yaşanan kazalarda çarpışma hızı genellikle 140 kilometre ve üzerinde gerçekleşir. Yol kenarında duran araca veya önde giden TIR tarzı araçlara çarparak meydana gelen kazaların bir numaralı sebebi yol hipnozudur. Yol hipnozu geceleri daha yoğun olur ve uzun yol sürücülerinde daha fazla görülür”

YOL HİPNOZU İLE BAŞA ÇIKILABİLİR

“Yol hipnozuyla başa çıkmanın tek yöntemi 2,5 saatte bir mola vererek, beyni uyandıracak hareketler yapmalı. Verilen molalarda 5-6 dakika vücudu hareket ettirerek beyni yeniden aktif hale getirmek gerekir. Yola çıkmadan önce sürücünün en az 5 saat uyuması ve uykusuz olmaması gerekir. Aracın aşırı sıcak olmaması ve sürücünün bol bol su içmesi de yol hipnozunu engellemeye yardımcı olurken, aracın sık sık havalandırması gerekir”

AYNI RİTİMDE MÜZİK DİNLENMEMESİ GEREKİR

“Uzun yollarda aynı ritimde hafif müzikler de dinlememek gerekir, sabit ritim zamanla uykuyu getirirken, hareketli ritimler beynin daha aktif çalışmasını sağlar. Sürücünün aynı noktaya odaklanmak yerine zaman zaman etrafına bakması ve yolcuların zaman zaman sürücüyü konuşturması da yol hipnozunun önüne geçen faktörlerdir”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.