Kocaeli’de Sivas rüzgârı: Gardaşlık sofrasından kentin geleceğine uzanan güçlü birliktelik

Sivaslıların Kocaeli’de oluşturduğu sosyal ve kültürel güç, 5. Geleneksel Sivas Gardaşlık Buluşması’nda bir kez daha ortaya çıktı. Binlerce kişinin katıldığı buluşma, yalnızca bir hemşehri organizasyonu değil; farklı şehirlerden gelen insanların ortak bir Kocaeli kimliği etrafında buluşmasının da güçlü bir örneği oldu.
Kocaeli, farklı kentlerden gelen insanların oluşturduğu zengin toplumsal yapısıyla Türkiye’nin en önemli sanayi ve üretim merkezlerinden biri olmasının yanı sıra, güçlü bir kent kültürünün de merkezi konumunda bulunuyor. Bu kültürün oluşmasında Kocaeli’ye yerleşen farklı hemşehri topluluklarının önemli bir payı bulunurken, Sivaslılar da bu yapının en güçlü ve etkin unsurlarından biri olarak öne çıkıyor.
Kocaeli Sivaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından geleneksel hale getirilen 5. Sivas Gardaşlık Buluşması, bu güçlü toplumsal yapının en önemli göstergelerinden biri oldu. Kartepe SEKA Kampı Mesire Alanı’nda gerçekleştirilen buluşmada binlerce Sivaslı aynı sofrada buluşurken, Sivas’ın köklü kültürü, dayanışma anlayışı ve misafirperverliği Kocaeli’nin sosyal hayatına bir kez daha yansıdı.
Sivaslılar yalnızca geçmişlerini değil, Kocaeli’nin geleceğini de taşıyor
Kocaeli’de yaşayan Sivaslıların hikâyesi yalnızca memleket özlemi ve hemşehri dayanışmasıyla sınırlı değil. Yıllar içerisinde kentin sanayisinden ticaretine, kamu hayatından siyasetine, eğitiminden sivil toplumuna kadar birçok alanda önemli görevler üstlenen Sivaslılar, Kocaeli’nin gelişimine ve kent vizyonuna katkı sunan güçlü bir toplumsal yapı oluşturdu.
Bugün Kocaeli’nin farklı ilçelerinde yaşayan Sivaslılar; iş dünyasında üretim ve istihdam oluştururken, siyasette ve yerel yönetimlerde kentin sorunlarına çözüm arıyor, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla da sosyal dayanışmayı güçlendiriyor.
Bu nedenle Kartepe’deki buluşma, sadece geçmişe duyulan özlemin değil, Kocaeli’de ortak bir gelecek kurma iradesinin de sembolü olarak değerlendirildi.
Gardaşlık kültürü Kocaeli’de yeni bağlara dönüşüyor
Buluşmaya siyaset, bürokrasi, iş dünyası ve sivil toplumun önemli isimleri de katıldı. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu’nun yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun da programa katılarak Sivaslıların heyecanına ortak oldu.
Kocaeli Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Darıca Kaymakamı Yaşar Dönmez, BBP Kocaeli İl Başkanı Metehan Küpçü, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Gebze Güzeller OSB Başkanı Adem Ceylan’ın yanı sıra çok sayıda iş insanı, STK temsilcisi ve davetli de buluşmada yer aldı.
Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren çok sayıda Sivas derneğinin de katıldığı program, Sivaslı sivil toplum yapılanmasının ulaştığı geniş sosyal ağı gözler önüne serdi.
Kocaeli’nin kent dokusuna Sivas imzası
Sivaslıların Kocaeli’ye katkısı yalnızca ekonomik değer üretmekle de sınırlı değil. Sivas’ın yüzyıllardır taşıdığı dayanışma, komşuluk, yardımlaşma, misafirperverlik ve birlikte hareket etme kültürü, Kocaeli’nin çok kültürlü sosyal yapısıyla birleşerek kentin kendine özgü dokusunun oluşmasına katkı sağlıyor.
Özellikle dernekler üzerinden sürdürülen sosyal faaliyetler, gençlerin ve çocukların memleket kültürüyle bağlarını korurken aynı zamanda Kocaeli ile bütünleşmelerine de zemin hazırlıyor.
Bu yönüyle Sivas Gardaşlık Buluşması, bir taraftan Sivas kültürünü yaşatırken diğer taraftan Kocaeli’nin ortak kent kimliğini güçlendiren bir buluşma niteliği taşıyor.
Aynı sofrada binlerce insan
Doğayla iç içe gerçekleştirilen programda aileleriyle birlikte alana gelen Sivaslılar hemşehrileriyle hasret giderdi. Sahne alan sanatçılar Sivas türküleriyle alandaki coşkuyu artırırken, yıllardır birbirini tanıyan dostlar yeniden buluştu, yeni tanışmalarla yeni dostlukların temelleri atıldı.
Programın en dikkat çekici yönlerinden biri de farklı kesimlerden insanların aynı sofrada buluşması oldu. Konuklara Sivas mutfağının önemli lezzetlerinden madımak aşı ve Sivas köftesi ikram edildi.
Böylece “Gardaşlık” kavramı yalnızca bir slogan olarak kalmadı; aynı sofrayı paylaşan, aynı türkülerde buluşan ve aynı şehir için ortak bir gelecek hayali kuran insanların birlikteliğine dönüştü.
Zortaş ve ekibine büyük takdir
Buluşmanın gerçekleştirilmesinde büyük emek ortaya koyan Kocaeli Sivaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Zortaş, Kadın Kolları Başkanı Esra Hatipoğlu ve dernek yönetimi de organizasyon boyunca yoğun bir çalışma yürüttü.
Başarılı organizasyon, Sivaslıların Kocaeli’deki örgütlü gücünü ve sivil toplum kapasitesini bir kez daha ortaya koyarken, dernek yönetimine de katılımcılardan teşekkür ve takdir geldi.
“Kapılar açıp köprüler kurmaya devam ediyoruz”
Buluşmanın ana mesajı ise Sivaslıların Kocaeli’deki duruşunu özetleyen şu ifadelerde karşılık buldu:
“Kapılar açıp köprüler kurmaya devam ediyoruz. Varlığımız birbirimize olan en büyük katkımız.”
Kartepe’de ortaya çıkan tablo, Sivaslıların memleket kültürlerini yaşatırken Kocaeli’nin ortak geleceğinin de bir parçası olduklarını gösterdi.
Çünkü Kocaeli’nin hikâyesi yalnızca fabrikalardan, limanlardan ve sanayi tesislerinden oluşmuyor. Bu kentin gerçek gücünü; farklı şehirlerden gelen insanların kendi kültürlerini korurken birbirleriyle kurduğu bağlar, oluşturduğu dayanışma ve ortak kent bilinci oluşturuyor.
Sivaslıların “gardaşlık” kültürü de bu büyük Kocaeli hikâyesinin en güçlü renklerinden biri olarak kentin sosyal dokusundaki yerini koruyor.
