Slider Üstü Reklam
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C












Sol












Sag

Kocaeli’de o ilçeler depremde büyük risk altında!

Kocaeli’de o ilçeler depremde büyük risk altında!
08.02.2026
A+
A-

Deprem bilimci Osman Bektaş, Orta Marmara’da beklenen kırılmanın büyüklüğü sınırlı kalsa dahi, zemin yapısı nedeniyle hissedilecek şiddetin yıkıcı boyutlara ulaşabileceği konusunda uyardı.

Deprem bilimci Osman Bektaş, Marmara Denizi’ndeki fay yapısına dair ezber bozan bir analiz paylaştı. Orta Marmara’daki ince kabuk yapısının sığ depremler üretebileceğini belirten Bektaş, Çınarcık Çukuru’ndaki “termal bariyer” etkisine dikkat çekti. Bu bariyerin kırılmayı durdurabileceğini ifade eden uzman isim, deprem büyüklüğünün 6.2 ile 6.4 aralığında kalabileceği senaryosunu gündeme getirdi.

Küçük Deprem Dev Şiddete Dönüşebilir!

Depremde büyüklük kadar “hissedilen şiddetin” de hayati önemde olduğu bir kez daha vurgulandı. Uzmanlar, depremin büyüklüğü 6.4 seviyelerinde kalsa bile, zayıf zeminlerdeki sismik dalgaların büyüyerek 7.0 şiddetine ulaşabileceği uyarısında bulunuyor. “Basen etkisi” adı verilen bu durum, özellikle kıyı bölgelerinde ve yumuşak zemine sahip yerleşim yerlerinde yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Kocaeli Kıyı Hattı Alarm Veriyor

Avcılar hattındaki zemin büyütmesi riskinin bir benzeri Kocaeli’nin kıyı şeridi için de geçerli. Deprem uzmanları, Marmara’daki bir kırılmanın Kocaeli’nin sahil ilçelerinde ve alüvyon zeminli bölgelerinde çok daha şiddetli hissedileceğini öngörüyor. İstanbul’daki riskli zeminlerle benzer özellik taşıyan Kocaeli kıyıları, olası sarsıntıyı sismik dalgaların büyümesi nedeniyle “beklenenden daha yıkıcı” hissedebilir.

Kocaeli İçin “Vakit Daralıyor” Çağrısı

Kocaeli, sanayi yoğunluğu ve İstanbul’a olan komşuluğu sebebiyle Marmara depreminde en kritik halka olarak görülüyor. Uzmanlar, artık deprem senaryolarının tek bir şehir özelinde değil, bölge ölçeğinde ele alınması gerektiğini hatırlatarak Kocaeli’ye “acil önlem” çağrısında bulundu. Bina güvenliği, zemin etüdü ve afet hazırlıklarının vakit kaybedilmeden tamamlanması gerektiği vurgulanıyor.

6 ilçe hazırlıklı olmalı

Uzmanlar, bu ilçelerdeki belirli mahallelerin de risk altında olduğunu belirtiyor. Başiskele’de Yeşilyurt ve Mehmetağa, Kartepe’de Rahmiye, Acısu ve Arslanbey, Gölcük’te Kavaklı ve Dumlupınar, Derince’de ise Deniz Mahallesi fay hatları üzerinde yer alıyor. Ayrıca İzmit’te Serdar, Yenidoğan, Şirintepe ve Fatih Mahalleleri de deprem riski taşıyan bölgeler arasında.

Kandıra ilçesi ise diğer bölgelere kıyasla daha düşük riskli olarak değerlendiriliyor. Yetkililer, Kocaeli genelinde deprem bilincinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, vatandaşlara AFAD ve MTA’nın sunduğu interaktif haritalardan yaşadıkları bölgenin risk durumunu öğrenmelerini ve gerekli önlemleri almalarını öneriyor.

Kocaeli’de yaşayanlar, binalarının depreme dayanıklılığını kontrol ettirmeli ve olası bir deprem için hazırlıklı olmalı.

Kocaeli’nin o ilçeleri büyük risk altında!

 

08 Şub 2026 – 12:48Gündem

Muhabir  Haber Merkezi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 2.633.063 gösterim gerçekleşti.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.