DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
























Kocaeli’de en fazla yabancı İzmit’te ikamet ediyor!

Kocaeli’de en fazla yabancı İzmit’te ikamet ediyor!
21.10.2022
A+
A-

İl Göç Kurulu Uyum Toplantısı’nda sunum yapan, İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk, Kocaeli’de yaşayan toplam 14 bin 684 yabancının 3 bin 326’sının İzmit’te ikamet ettiğini söyledi.

İl Göç Kurulu Uyum Toplantısı Vali Seddar Yavuz’un başkanlığından gerçekleştirildi. İl Müdürlerinin katıldığı toplantı, İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk’un sunumu ile başladı. Kavuk, “İlimizde aktif ikamet izni ile 14 bin 684 yabancı ikamet etmektedir. İlçelere göre dağılımı ise; İzmit 3 bin 326, Başiskele 2 bin 291. Gebze ise 2 bin 221 kişiyle en yoğun ilçelerimizi oluşturmaktadır.  Uyruklara göre dağılımında ise; Suriye 2 bin 289 ile en yoğun uyrukları oluşturmaktadır. Yakalamalarda 2021 yılın aynı dönem ile 2022 yılının aynı döneminde baktığımızda yüzde 57 oranında artış sağlanmıştır. Kocaeli ilimiz 24 Eylül 2019 tarihi itibariyle geçici koruma kayıt işlemlerine kapatılmıştır. Düzensiz göçle mücadelede çözüm stratejilerimiz 4 aşamadan oluşmaktadır. Gönüllü geri dönüş rakamları gün geçtikçe artmaktadır. İl Müdürlüğü’müzce 2022 yılında 30 bin kişiye bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Müdürlüğümüzce geçici koruma altındaki Suriyelilere sağlık okuryazarlığı eğitimi verilmektedir” dedi.

5 BİN 126 GÖÇMEN SINIR DIŞI EDİLDİ

Sunumun ardından değerlendirmelerde bulunan Vali Seddar Yavuz, “İşgallerle yoğrulan yakın coğrafyamızdan ülkemize göç hareketi 10 yıldır devam ediyor. Ülkemiz uluslararası hukuk çerçevesinde ülkemize gelen sığınmacılara kapısını açmıştır. Yabancılar için İl Göç Müdürlüğü ve Geri Gönderme Merkezi ilimizde kurulmuştur. İlimizde toplam 70 bin 861 yabancı bulunmaktadır. Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen 5 bin 126 göçmen sınır dışı edilmiştir. 26 bin yabancıya sosyal uyum eğitimi verilmiştir. İlimizde 7 bin 500 yabancıya eğitim verilmesi planlanmaktadır. Eğitim çağındaki yabancıların eğitim kurumlarında eğitilmesi için gerekli tedbirler alınmış olup bu kapsamda 13 bin 500 öğrenci eğitim görmektedir. Eğitim faaliyetlerimiz tüm kesimlere yönelik artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Düzensiz göç bir sonuçtur, işgal nedendir. Faillere dönüp bu işin sebebi sizsiniz denmelidir. Bunu yapan da Batılılardır. İşgalciler dönüp bizi suçlama yüzsüzlüğüne giriyorlar. Vatandaşlarımızın bu konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında olması gerekmektedir.

“BİZ BÜYÜK BİR MEDENİYETİN PARÇASIYIZ”

Göç idaresinin talimatları ile uyumun iki taraflı bir süreçten meydana geldiği sadece yabancılara yönelik eğitim vermek değil diğer vatandaşlara da uyum eğitimi konusunda çeşitli bilgilendirme yapılması gereği ortadadır. Bundan sonraki süreçte öğrenciler, imamlar, esnaflar ve muhtarlar başta olmak üzere tüm kesimlere yönelik eğitim faaliyetlerimizi ve sunumlarımızı arttırmayı hedeflemekteyiz. Geri dönüşler hızlanıyor. Demek ki devletin aldığı tedbirler işe yarıyor. Gönüllü geri dönüşleri sağlamak için devletimiz çalışıyor. Evinize misafir alıyorsanız misafirleri en iyi şekilde ağırlamak ve kardeşlik hukukunu geliştirmek gerekir. İnsanlara kaşıkla yemek verip sapıyla gözünü çıkarmamamız lazım. Aksi takdirde yabancı düşmanlığıyla ve ırkçılığı pompalayan hareketlerin bizlere bir fayda getirmeyeceğini biliyoruz. Avrupa’da ırkçılık ve İslam düşmanlığı had safhada. Biz büyük bir medeniyetin parçasıyız. Başkası gibi olamayız. Biz farklıyız. Misafir de ev sahibi gibi davranamaz. Misafirin bu toplumun yaşam biçimlerine saygılı olması gerektiğini de söylememiz gerekir. Sınırlarımız kevgir değil. Duvarlar örüldü. TSK mensuplarımızın hakkını gasp etmektir bu. Görev yapan insanları töhmet altında bırakmak kimsenin haddi değildir. Eksiklik olabilir. Bunlar kasıtlı bir hareket değildir. Yabancı kadın sağlığı konusundaki çalışmaların da oldukça faydalı olacağını düşünüyoruz. Kocaeli’ye has bir çalışma bu” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.