GTÜ’den MARİMDER’e destek

Tuzla’da düzenlenen MARİMDER (Marmara Müteahhitleri ve İş Adamları Derneği) İstişare Toplantısına AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Demirbaş, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Akbaş, TSE Başkanı Hüseyin Taşan, Göç İdaresi Kocaeli İl Müdürü Mehmet Erkoç, Türk-Arap Ortak Akıl Platformu Genel Başkanı Dr.Muhammed Adil, Dünya Ticaret Birliği Başkanı Mirze Şimşek, Dünya Ticaret Konseyi Başkanı Aziz Şahin, VOX Genel Müdürü Evren İspir, Güneş Enerji Sistemleri Genel Müdürü Metin Şener, KalbiSelim Derneği Genel Başkanı Osman İpekçioğlu ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile dernek üyesi 100 ün üzerindeki sanayici, müteahhit ve iş insanları katıldı. Rektör Prof. Dr. Aslan, GTÜ İnşaat Mühendisliği bölümü akademisyenleri tarafından hazırlanan ve olası deprem riskine karşı alınabilecek önlemler ile olası hasarın en aza indirgenmesine yönelik faaliyetleri içeren raporların kamuoyunun bilgisine sunulduğunu hatırlattı. Yerleşim alanları ve sanayi kuruluşları ile yol ve köprülerde tedbir amaçlı çalışmaların önemine değindi.
GTÜ İLE İSTİŞARE GEREKLİLİĞİ KONUŞULDU
Etkinlikte Gebze’nin, Türkiye için adeta bir sanayi ve ticaret üssünün olduğu, bu bölgede çok ciddi endüstriyel ve sanayi yatırımlarının yapıldığı, bu çalışmalar ile ciddi bir ticari ve sınai tecrübe elde edildiği dile getirildi. İlgili çalışmaların bölgede bulunan Gebze Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK, TÜSSİDE, Türk Standartları Enstitüsü ve Silikon Vadisi ile desteklenerek iş deneyim ve tecrübelerinin bilimsel çalışmaların da katkılarıyla, üretilecek mal ve hizmetlerin başta yakın coğrafyamız olmak üzere, Afrika ve Asya pazarlarına arz edilebileceği, bunun için de ilgili tarafların birbirine azami seviyede yardımcı olmalarının gerekliliği istişare edildi.
GTÜ İNŞAAT DESTEK SUNACAK
Toplantıda, ayrıca, Gebze’nin deprem bölgesinde bulunduğu, olabilecek depremin yıkıcı etkilerinin en az zararla aşılabilmesi için ülkemizde deprem konusunda sürdürülebilir bir eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin gerekli olduğu, çok kapsamlı bütünleşmiş eğitim ve araştırma çalışmalarına ihtiyaç olduğu, Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ile ortak projeler üzerinde birlikte çalışılacağı belirtildi.
ÇALIŞMA YAPILACAK
Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Akbaş, MARTEST adını verdikleri bir taslak proje ile deprem risklerinin azaltılmasına yönelik olarak yapı mühendisliği test merkezine ihtiyaç olduğunu, gayrimenkul ve inşaat alanlarında katma değer oluşturan üreticilerin gerek ürün testleri için deprem benzetim laboratuvarları gerekse riskleri azaltıcı bilgi sağlayan kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu konuda MARİMDER ile çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra yakın bir gelecekte iş birliği yapılmak üzere protokol imzalanacağı hususunda mutabakat sağlandığını açıkladı. Türkiye nüfusunun ve sanayi kuruluşlarının en yoğun olduğu Marmara Bölgesi’nde deprem riskine karşı çözüm önerileri sunan, bu konuda hazırladıkları raporları kamuoyuna sunan Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, bölgenin önde gelen iş insanlarına ve müteahhitlerine destek sağlamak üzere çalışma başlattı.
