Emekli olanlar artık çalışamayacak

2008 sonrası sigortalılar için hem emekli olup hem çalışma uygulamasının çifte maaşın artık olmayacağını belirtiyor.
Hürriyet’te yer alan habere göre, 1987 doğumlu Turan T., 2009 yılının Ağustos ayında bir otomotiv firmasında ilk sigortalı işine başladı ve o tarihten bu yana aynı işyerinde çalışmaya devam ediyor. Emeklilik tarihini ve emekli olduktan sonra çalışma hakkını merak eden Turan T., uzmanlara şu soruyu yöneltti:
“Bugün birçok emekli hem maaş alıyor hem de çalışmaya devam edebiliyor. Ancak bizim nesil için bu hak olmayacağı söyleniyor. Bu doğru mu?”
Uzman Noyan Doğan, 1 Ekim 2008 sonrası sigorta girişi olanların farklı bir emeklilik sistemine tabi olduklarını belirtti.
60 YAŞ 7 BİN 200 GÜN ŞARTI
Uzman Noyan Doğan’ın açıklamasına göre, Turan T.’nin emekli olabilmesi için 60 yaşını doldurması ve 7200 prim gününü tamamlaması gerekiyor. Bu da 1987 doğumlu olan Turan T.’nin, yaklaşık olarak 2047 yılında emekli olabileceği anlamına geliyor. 2008’de yürürlüğe giren yasa ile emeklilik yaşı yükseltilirken, prim gün şartı da 7200 güne çıkarıldı. Bu düzenleme ile emeklilik koşulları daha da zorlaşan bir hal aldı.
EMEKLİ MAAŞI VE AKTİF ÇALIŞMA ARTIK MÜMKÜN DEĞİL
Noyan Doğan, 2008 öncesi sigortalı olanların emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışmaya devam edebildiklerini hatırlattı. Ancak 2008 sonrası sigortalılar için bu imkan artık söz konusu değil. Yeni sistemde, emekli olanlar ya sadece emekli maaşı alacak ya da çalışmayı tercih edip emekli maaşı alamayacak. Yani, hem emekli maaşı alıp hem de aktif olarak çalışmak artık mümkün olmayacak. Açıklamada ayrıca, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli maaşlarının kesileceği de vurgulandı.