Kocaeli’de itfaiye ekiplerinin 2026 yılındaki müdahale verileri, yangınların türlerine göre dikkat çeken değişimleri ortaya koydu. Orman, makilik alan ile ot, anız ve ekin yangınlarında yaklaşık yüzde 46 oranında düşüş yaşandı. Buna karşın kent genelinde itfaiyenin müdahale ettiği toplam olay sayısı arttı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın 1 Ocak-20 Ağustos 2026 dönemine ilişkin verilerine göre, geçen yılın aynı döneminde 8 bin 777 olaya müdahale edilirken bu yıl sayı 9 bin 490’a yükseldi. Bu olayların 3 bin 286’sını yangınlar, 6 bin 204’ünü ise kurtarma ve diğer itfaiye hizmetleri oluşturdu.
Orman ve anız yangınlarında büyük düşüş
Verilerde en dikkat çekici gelişme, yaz aylarında büyük risk oluşturan orman ve anız yangınlarında görüldü. Geçen yıl 1001 olan ot, anız ve ekin yangını sayısı bu yıl 535’e geriledi. Böylece bu alandaki olaylarda yüzde 46,55 düşüş kaydedildi. Ormanlık ve makilik alan yangınları da 206’dan 111’e düştü. Bu kategorideki azalma oranı yüzde 46,12 olarak gerçekleşti. Ev yangınlarında da yüzde 10,45 oranında düşüş yaşanırken, iş yeri ve araç yangınlarında ise geçen yıla yakın rakamlar görüldü.
En fazla çöp yangını çıktı
2026’nın ilk sekiz ayındaki verilere göre Kocaeli’de en fazla görülen yangın türü çöp ve atık yangınları oldu. Geçen yıl 823 olan bu tür yangınların sayısı bu yıl 830’a yükseldi.
Diğer yangın türlerinde ise tablo şöyle oluştu:
Ev yangınları: 354’ten 317’ye düştü.
İş yeri yangınları: 147’den 150’ye çıktı.
Araç yangınları: 374’ten 376’ya yükseldi.
Orman ve makilik alan yangınları: 206’dan 111’e geriledi.
Ot, anız ve ekin yangınları: 1001’den 535’e düştü.
Çöp ve atık yangınları: 823’ten 830’a yükseldi.
İtfaiyenin en yoğun mesaisi hayvan kurtarmada
Yangınların yanı sıra Kocaeli itfaiyesi, kurtarma çalışmalarında da yoğun bir mesai yürüttü.
Yangın dışındaki 6 bin 204 müdahalenin 3 bin 29’unu hayvan kurtarma, 2 bin 363’ünü insan kurtarma, 411’ini cankurtaranlık ve 401’ini trafik kazalarına müdahale oluşturdu. Kent genelinde 12 ilçede 7 gün 24 saat görev yapan Kocaeli İtfaiyesi, 643 personel ve 126 araçla çalışmalarını sürdürüyor. Ekiplerin ortalama müdahale süresi kent merkezinde 6 dakika 42 saniye, kırsal bölgelerde ise 14 dakika 42 saniye olarak kaydedildi.
KOSKEM’den 411 kişiye müdahale
Kocaeli Sahilleri Su Kazaları Engelleme Merkezi (KOSKEM) ekipleri de yaz sezonunda sahillerde çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl 411 kişi boğulmaktan kurtarılırken, 2005 yılından bu yana KOSKEM ekiplerinin kurtardığı kişi sayısı 23 bin 76’ya ulaştı. Veriler, Kocaeli’de toplam itfaiye müdahalelerinin artmasına rağmen özellikle orman ve anız yangınlarında geçen yıla göre ciddi bir gerileme yaşandığını ortaya koydu.
